ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Advertisement

Εγγραφειτε στο Newsletter


Αρχική arrow Μπαταρίες Λιθίου
Μπαταρίες Λιθίου Εκτύπωση E-mail

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΛΙΘΙΟΥ

 Στο Κέντρο Ερευνών TROPICAL αναπτύσσονται νέα «πράσινα» οικολογικά προϊόντα καθώς και προϊόντα νανοτεχνολογίας και γίνονται εφαρμογές σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες εφευρέσεις. Μεταξύ των καινοτόμων προϊόντων είναι η ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών λιθίου που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε εφαρμογής σας.

Η Tropical AEBE, πρωτοπόρος στην Ελλάδα στις εφαρμογές νανοτεχνολογιών και τεχνολογιών υδρογόνου,  την τελευταία 20ετία συνεργάστηκε με 25 πανεπιστήμια,15 ερευνητικά ινστιτούτα και 27 εταιρίες ερευνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Γιατί να χρησιμοποιήσουμε μπαταρίες Λιθίου;

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται σήμερα σε ένα τεράστιο εύρος ηλεκτρικών συσκευών, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα υβριδικά οχήματα. Μπορούν να αποθηκεύουν μεγάλα ποσά ενέργειας ανά μονάδα βάρους (περιέχουν υψηλότερη πυκνότητα ενέργειας). Έτσι παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ενώ είναι πιο ελαφριά αφού το λίθιο είναι το πιο ελαφρύ μέταλλο.

Μπορείτε επίσης να επαναφορτίσετε την μπαταρία ιόντων λιθίου όποτε σας βολεύει χωρίς να χρειάζεται πλήρη φόρτιση ή πλήρη αποφόρτιση πράγμα το οποίο απαιτούν οι άλλες μπαταρίες για καλύτερη απόδοση. Για αυτό τον λόγο εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση στα οχήματα, μεγάλη αυτονομία σε σύγκριση με τις μπαταριές μόλυβδου και έχουν διπλάσια αυτονομία και πενταπλάσια διάρκεια ζωής.


Διαδικασία Φόρτισης – Αποφόρτισης:

Σε γενικές γραμμές, οι μπαταρίες λιθίου «ουσιαστικά είναι συσκευές που μετακινούν ιόντα λιθίου ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια», έτσι δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα όταν τα ιόντα απελευθερώνονται από το ηλεκτρόδιο ανόδου, περνούν μέσα από έναν ηλεκτρολύτη και τελικά δεσμεύονται από το αντίθετο ηλεκτρόδιο καθόδου. Για την επαναφόρτιση της μπαταρίας, η διαδικασία αυτή απλά αντιστρέφεται.

 Οι περισσότερες μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούν μία γρήγορη φόρτιση για να φορτιστούν στο 80%, έπειτα μεταβαίνουν σε αργή φόρτιση. Αυτό σημαίνει περίπου δύο ώρες φόρτιση για 80% και έπειτα άλλες δύο ώρες για πλήρη φόρτιση. Μπορείτε να φορτίσετε τις μπαταρίες ιόντων λιθίου πάρα πολλές φορές αλλά για συγκεκριμένο αριθμό φόρτισης σύμφωνα με τον κύκλο φόρτισης. Κύκλος φόρτισης σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε όλη την ενέργεια της μπαταρίας χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει μία φόρτιση.


Συνδυασμός πολλών στοιχείων για σχηματισμό μπαταρίας:

Όπως και στους άλλους τύπους στοιχείων, ενώνοντας στοιχεία (ίδιας χωρητικότητας) σε σειρά, φτιάχνουμε μπαταρία με πολλαπλάσια τάση. Για παράδειγμα ενώ ένα στοιχείο έχει ονομαστική τάση 3,7V, ενώνοντας δύο σε σειρά παίρνουμε 7,4V, με τρία σε σειρά παίρνουμε 11,1V, με τέσσερα σε σειρά παίρνουμε 14,8V κ.ο.κ.. Η ένωση στοιχείων σε σειρά χαρακτηρίζεται με το γράμμα "S" (series).

Ενώνοντας περισσότερα στοιχεία παράλληλα (και πάλι υποχρεωτικά της ίδιας χωρητικότητας), παίρνουμε το άθροισμα της χωρητικότητας όλων αυτών των στοιχείων και το άθροισμα του μέγιστου ρεύματος εκφόρτισης κάθε στοιχείου. Η ένωση στοιχείων με παράλληλη σύνδεση χαρακτηρίζεται με το γράμμα "P" (parallel).

Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε όποια μπαταρία θέλουμε ενώνοντας στοιχεία σε σειρά για την επίτευξη της επιθυμητής τάσης, και μετά ενώνοντας παράλληλα περισσότερα ίδια "πακέτα", για την επίτευξη της επιθυμητής χωρητικότητας, και της αντίστοιχης μέγιστης έντασης εκφόρτισης.

Διευκρινίζουμε, ότι τα ίδια χαρακτηριστικά μπαταρίας μπορούμε να πάρουμε ξεκινώντας πρώτα με στοιχεία σε παράλληλη σύνδεση και μετά ενώνοντας περισσότερα από αυτά τα "πακέτα" σε σειρά. 

Παραδείγματος χάριν έστω ότι φτιάχνουμε διάφορες μπαταρίες με πανομοιότυπα στοιχεία λιθίου χωρητικότητας 1500 mAh, που μπορούν να εκφορτιστούν με μέγιστο ρεύμα 10Α.

Η μπαταρία που χαρακτηρίζεται ως:

  • "2S1P" ή μόνο ως "2S" περιέχει 2 στοιχεία σε σειρά.

Έχει τάση 2*3,7V = 7,4V και χωρητικότητα 1*1500mAh = 1500mAh.

Το μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης παραμένει στα 10Α.

  • "2S2P" περιέχει συνολικά 4 στοιχεία
    • σε δύο όμοια πακέτα (από δύο στοιχεία το καθένα σε σειρά), ενωμένα παράλληλα,
    • ή σε δύο όμοια πακέτα (από δύο στοιχεία το καθένα σε παραλληλία), ενωμένα σε σειρά.

Εχει τάση 2*3,7V = 7,4V και χωρητικότητα 2*1500mAh = 3000mAh.

Το μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης είναι 2*10A = 20Α.


Επικοινωνήστε μαζί μας …

Επικοινωνήστε μαζί μας και πείτε μας τις τεχνικές προδιαγραφές τις μπαταρίας που ζητάτε και την εφαρμογή της (χρήση της) και εμείς με την σειρά μας θα σας προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν πακέτο μπαταρίας …  
© 2017 Tropical
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen